Bakan Group

Chiller Sistemleri

Chiller Sistemleri

Chiller, soğutma sistemleri anlamına gelen bir terimdir. Havalandırma, iklimlendirme sistemlerinde chiller ismi yaygındır. Chiller, ısının bir kaynaktan başka bir kaynağa aktarımını sağlayan sistemlerdir. Chiller sistemlerinin çalışma prensibi kompresörde sıkıştırılan, belli ısıya ulaşan gazın soğutulmasına dayanır. Chiller sistemleri su soğutmalı, hava soğutmalı olmak üzere ikiye ayrılır.

Su Soğutmalı Chiller

Su soğutmalı chiller sistemleri, devresinde bulunan sıcak gazı su desteğiyle soğutur. Gazın soğutulmasında hava ya da su kullanılır. Bu sistemde su kullanılır. Bu su musluktan gelen su olabileceği gibi akarsu, nehir, deniz, su hattı olabilir. Su soğutmalı chiller sistemleri, su maliyetinin çok yüksek olmadığı hesaplı yerlerde tercih edilir. İç mekânda çalışma özelliğine sahiptir. Deniz araçlarının iklimlendirme sistemlerinde de chiller sisteminden yararlanılır. Ancak bu sistem özel olarak kurulur. İç mekân ya da bir deniz aracı fark etmez. Nerede kullanılacaksa gerekli keşif yapıldıktan sonra alana uygun proje geliştirilir.

Hava Soğutmalı Chiller

Chiller sistemlerinde ısı kaynağı her zaman önem taşır. Isının atılma ve soğutma şekli sistemin türünü belirler. Hava soğutmalı chiller sistemlerinde ısı havaya atılır. Soğutucu gaz, hava soğutmalı bataryalar ile havaya atılır. Isı aktarımında fanların da desteği alınır, ısının havayla buluştuğu noktada ise soğutma işlemi tamamlanır.

Chiller Soğutma Sistemlerinin Kurulum Aşamaları

Chiller soğutma sistemleri, iç mekanlarda istenilen iklimlendirme hizmetini sağlayan gelişmiş sistemlerdir. Chiller sistemlere ihtiyaç duyulması halinde uzman ekibin çalışma döngüsü standarttır. Önce keşif yapmak amacıyla kullanım alanı incelenir. İlk keşif aslında projenin içeriğini, ne tarz bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu belirlemeye yardımcı olur. Akabinde sistem alınır, servis titizlikle gelir ve sistemin montajını yapar. Montaj aşamasından sonra sistemin randımanlı çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Süreç hem özenli hem de hızlı ilerler, kısa sürede istenilen iklimlendirme sağlanmış olur. Yüksek verim elde edilmesini sağlayan, çevreye duyarlı bir sistem olan chiller, ideal bir tasarruf yönetimine de sahiptir. Chiller modern yöntemlerle hizmet verir, modern çağın iklimlendirme ihtiyacını en yenilikçi şekilde karşılar. Maddi – manevi kazanç sağlayan chiller, birçok alanda aktif kullanılır.