Rooftop Isıtma Cihazları
Rooftop ısıtıma cihazları genellikle binaların çatı katına monte edilir. Bu sayede hava kanalı bağlantısı sayesinde havanın iç mekana iletilmesini sağlar. Rooftop ısıtma cihazlarının amacı, havalandırma ihtiyacının doğduğu zamanlardı ortamı taze hava ile doldurmak ve iklim koşulunu sağlamaktır. Enerji tasarrufu odaklı olarak çalışan Rooftop ısıtma cihazları, ihtiyaç olduğu kadar taze hava alarak eko sisteme de katkı sağlar.
Hem ısıtma hem de soğutma işlemi yapabilen Rooftop cihazlar, soğutma işleminde de kullandığı DX genleşmeli sistemlerle hızlı etki sağlar. Isıtma işlevi kullanılırken Heat Pump devresi kullanılır. Bu sayede ortam sıcaklığının -5 derece olduğu aşamaya kadar sorunsuz ısıtma sağlar. Sorunsuz konfor sağlamak prensibiyle çalışan Rooftop klimalar, çatı tipi klima cihazına entegre edilerek dış ortam ısılarından etkilenmeden doğalgaz yakam sistemi sayesinde etkili ısıtma işlemi gerçekleştirir. Isı geri kazanım sistemi entegre edilen modeller iç ve dış ortam ısılarını ve nem durumunu kontrol ederek Free Cooling sistemini devreye sokar. Çok düşük enerji giderleri ile havalandırma ve soğutma işlemi yapan Rooftop ısıtma cihazları, dönüş hava sağlayan sistemleri sayesinde, içerisinde olan entalpi kontrol sensörü ile bulunduğu ortama taze hava aktarımı sağlamış olur.
Rooftop Isıtma Cihazları Ve Avantajları Nelerdir?
Rooftop ısıtma cihazlarının en önemli avantajı, hızlı iklimlendirme yapabilmesidir. Kolay kurulum imkanı ve pratik olmasıyla özellikle geniş alanların ısıtılması, soğutulması ve havalandırılmasında Rooftop ısıtma cihazları önemli işlev arz eder. Rooftop ısıtma sistemleri diğer sistemler gibi uzun süren ısıtma aşamalarını kullanmaz. Daha kısa ve enerji tasarrufu sağlayan, direkt genleşme özelliği sayesinde freon gazı üzerinde bulunan enerjinin direkt olarak havaya iletilmesini sağlayarak ısıtma işlemini gerçekleştirir. Klima santrallerine göre hava üfleme sıcaklıları daha düşük ve daha etkilidir. Heat pump ısıtma devreli sistemeler ılıman iklim koşullarında hızlı bir ısıtma performansı sağlamaktadır. Daha soğuk iklim koşullarında ise direkt doğalgaz yakmalı sistemler sayesinde dış ortam sıcaklıklarından etkilenmeden yüksek konforlu bir ısıtma işlemi yapılmış olur.
Rooftop Isıtma Cihazları Nerelerde Kullanılır?
Kamu Binaları; Devlet tarafından yaptırılan hastane, spor salonu, kongre merkezi, kültür sarayı, sergi alanları, otogar, havaalanı, fuaye alanları gibi büyük çaplı hacimlerin iklimlendirilmesi roof top veya ile daha pratik ve homojen olarak yapılmaktadır. Rooftop klima cihazının emiş ve üfleme tarafına monte edilen hava kanalları istenilen alanlardan emiş ve üfleme yapılarak daha dengeli bir iklim şartı oluşturulmaktadır.
Alış Veriş Merkezleri; Geniş alanların ısıtılması, soğutulması ve havalandırılması için Rooftop klima cihazları kullanılmaktadır. 188 kW kapasiteye kadar tek modül şeklinde yapılan cihazlar birden fazla sayıda kullanılarak çok daha geniş alanların iklimlendirilmesi sağlanabilir. Rooftop ısıtma cihazları sahip oldukları donanımlar sayesinde uzaktan kontrol edilebilmektedir.
Spor Salonları; Spor salonlarında daha etkin iklimlendirme yapabilmek için Rooftop klima cihazları kullanılır. Soğutma yaparken yüksek verimli scroll kompresörler kullanılarak hızlı ve etkili performans alınmaktadır. Isıtma yaparken doğalgaz kullanılmaktadır. Direkt gaz yakmalı brülör sistemi ile çok düşüş dış ortam sıcaklıklarında bile sorunsuz performans göstermektedir.
Sinema Ve Tiyatro Salonları; Sessizliğin çok önemli olduğu bu tip mekanlarda iklimlendirmede çok önem arz etmektedir. Rooftop klima cihazı iç mekandan daha uzağa monte edilmektedir. Hava kanalı yardımı ile şartlanmış hava mekanın içine gönderilir. Hava kanalı içine yapıştırılan akustik izolasyon malzemeleri sayesinde düşük ses desibeli sağlanmaktadır.
Roof top klima sistemleri kullanıldığı yerler bakımından ve hızlı iklimlendirme yapabilmesi ve kolay kurulum yapılabilmesi açısından çok daha pratik olarak sistemler olarak akıllarda kalmıştır. Chiller sistemlere göre daha etkili ısıtma ve soğutma yapmaktadır. İlk yatırım maliyetleri açısından da değerlendirilmesi halinde daha avantajlı konumdadır. Chiller sistemlerde enerjinin transfer edilmesi için akışkan ve taşıyıcı olarak su kullanılmaktadır. Sistemde ihtiyaç duyulan kadar enerji önce suya yüklenir borular vasıtası ile enerji başka bir dönüştürücü olan klima santraline iletilir. Su bünyesindeki enerji havaya transfer edilerek ortamın soğutulması sağlanır. Yani enerjiyi doğrudan kullanmak yapmak varken daha uzun yolları tercih etmek bazı durumlarda enerji maliyetlerinin artması anlamına gelir. Sistemde suyun dolaştırılması borulama sisteminden kaynaklanan kayıplara neden olur. Bazı durumlarda soğuk su üreticisi ile klima santrali arasında çok uzun boru mesafeleri olmaktadır. Enerjinin kaybolmasının yanı sıra yüksek basınç kayıpları nedeni ile pompa motor güçlerinin daha yüksek seçilmesine neden olur. Oysa roof top klima sistemleri direkt genleşme sistemi sayesinde freon gazı üzerindeki enerjinin hemen havaya iletilmesini sağlar. Klima santrallerine göre hava üfleme sıcaklıları daha düşük ve daha etkilidir. Çatı tipi paket klima cihazları ısıtma yaparken diğer sistemlerdeki gibi kalorifer kazanına ihtiyaç duymaz. Heat pump ısıtma devreli sistemeler ılıman iklim koşullarında hızlı bir ısıtma performansı sağlamaktadır. Daha soğuk iklim koşullarında ise direkt doğalgaz yakmalı sistemler sayesinde dış ortam sıcaklıklarından etkilenmeden yüksek konforlu bir ısıtma işlemi yapılmış olur.