Bakan Group

Buhar Hatları Tesisatı

Buhar Hatları Tesisatı

Buhar tesisatı buharı gerekli yere götürürken basıncını korumak için tasarlanmıştır. Buhar tesisatları bu amacı yerine getirebilmek için hatlarla döşenir. Buhar tesisatının başarısı buharı gerekli basınçta ve kalitede ulaştırabilmesiyle ölçülür. Buhar hatları küçük ve büyük tesisatlar ile döşenir. Küçük tesisatlı olan buhar hatları düşük basınçlı buharı taşır. Büyük tesisatlı olanlar ise yüksek basınçtaki buharı taşımakla görevlidir.

Buhar hatlarında kullanılan borular farklı özelliğe sahip olan borulardır. Yüksek basınca ve sıcaklığa dayanıklı olan borular kullanılır. Bu borulara örnek ise;

  • Kompozit borular
  • Pik borular'dır.

Buhar tesisatı döşenmesi bir mühendislik işidir. Öncelikle projenin planının çizilmesi gerekir sonradan ise çizilen plan üzerinden malzemeler seçilir ve tesisat döşenir.

Kompozit ve pik borular nedir?

Kompozit borular binaların içerisinde kullanılan boru çeşitlerindendir. Hem sıcak hem de soğuk suyu taşımakla görevli borulardır. Basınçlı boru olması sebebiyle çok katlı yapıya sahiptir. Çok katlı olması borunun dayanıklılığını da arttırmaktadır.

Pik borular ise hem su tesisatında hem de hava tesisatında kullanılan borulardandır. Her türlü tesisatla uyum gösterir.

Buhar hatları tesisatı nereye döşenir?

Buhar hatları tesisatları genellikle evlere döşenmez. Fabrikalara ve büyük sanayi tesislerine döşenir. Endüstriyel üretim yapan firmalarda duyulan ihtiyaçtan dolayı Buhar tesisatı döşenir. Buhar tesisatlarında hassas ayar ve dikkat gereklidir. Tesisatta var olan küçük bir hata çok daha yüksek maliyetli hasarlara yol açabilir. Bu sebeple iyi bir planlama ile Buhar tesisatlarının planı çizilmelidir. Özellikle kullanılan boruların istenen özellikte ve dayanıklı olması tesisatın işlevini başarıyla yerine getirmesinde önemli etkenlerden birisidir.

Bakan Group bünyesinde üretilen ve çizilen projeler ve planlar dijital platformlarda oluşturulur. Bu durum yapılan işe ve çalışmaya profesyonellik katar. Dijital platformda oluşan proje planında hatalar daha kolay tespit edilir ve gerekli aksiyonlar alınır. Bakan Group bünyesinde yapılan tüm çalışmalar gibi Buhar tesisatlarında da öncelikle plan oluşturulur daha sonra uygulama hayata geçirilir. Son olarak ise proje tamamlandıktan sonra kontroller yapılır. Tüm bu aşamalarda teknik personeller ve alanında uzman kişiler çalışır.