Bakan Group

Hava Tesisatı

Hava Tesisatı

Tesisat, çeşitli sebeplerden ötürü binanın iç ve dış yapısından kablo veya boru yapıları vasıtasıyla bağlanarak geçiş yapan bir sistemi ifade eder. Çeşitli unsurların aktarımını sağlar. Bunlardan biri de havanın aktarımıdır. Birbirinden farklı teknik ve yöntemler kullanılarak, basınç uygulayıp havayı aktarılmak istenen noktaya ulaştıran sisteme hava tesisatı denir. Daha detaylı adlandırılmasıyla basınçlı hava tesisatı olarak da ifade edilir. Hava tesisatını kullanımı oldukça yaygındır. Üretim sektörünü kapsayan neredeyse tüm yapılarda kullanılması oldukça mühim ve gereklidir.

Basınçlı hava tesisatı, basınç kapasitesini kullanarak hava sayesinde biriken enerjiyi ulaştırılmak istenen daha farklı ve uzak kısımlara iletir ve bu sayede mekanik enerji açığa çıkartır. Hava tesisatının proje aşamasında, kompresörlerin mevcut çalışma durumuna ve basınç seviyesine, debi durumunda, kurulacak yapının yüzölçümüne ve kuşbakışı proje çizimine dikkat edilmelidir. Basınçlı hava tesisatının ana boru şebekesi, durum ve koşullara göre, farklı istem ve halleri hesaba katılarak iki farklı şekilde oluşturulabilir:

  • Kullanım merkezine veya noktalarına doğru ilerleyen tek bir besleme hattı
  • Çember düzeni yapısında ana boru şebekesi

Ana boru şebekesinde, boru çaplarının hesabı yapılırken diğer eklemeler de dikkate değerdir. Bu eklemeler kompresör ve basınç seviyeleridir.

Kompresörler için serbest hava debisi ve işletme basıncı aralığı bir hayli önemli unsurlardır. Basınçlı havanın emiş durumunu mümkün kılmak için serbest hava debisi en önemli ve gerekli noktadır. Kısaca işleyiş için kompresör önemli, kompresörün sağlıklı yol alması için de bu durumlar mühimdir. Kompresör dairesi yine hava tesisatının önemli bir parçasıdır. Yine bünyesinde birçok kompresör elemanı barınır: Kurutucular, hava tankları, borular ve vanalar, yağ filtreleri, tahrik motorları, hava emiş filtresi, emniyet süpapı, ara ve art soğutucular, kapasite kontrol ve emniyet organları gibi.

Belirtildiği üzere basınçlı hava tesisatı kompleks bir yapıdan oluşur. Yine bu kompleks yapının eksiksiz çalışması ve herhangi bir kusur barındırmadan işlevini yerine getirmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar sistem elemanlarının uygun zeminde düzgün bir biçimde barındırılması ve basıncın emiş seviyesinin sorunsuz bir durumda olması.