Bakan Group

Chiller

Chiller

Son yıllar da soğutma sistemlerinde sıklıkla adını duyuran sistemler arasında chiller dikkat çekiyor. Chiller soğutma sistemleri, ortamalar da bulunan ısıların bir kaynaktan alınarak başka bir kaynağa iletilmesini sağlayan, enjeksiyon soğutma sistemleri içerisin de yer alan verimli sistemlerdir. Genel anlamda kullanıldıkları ortamlara göre malzeme değişikliği görülen bu sistemlerin olmazsa olmaz malzemelerinin başında kompresör, kondanser, genleşme vanası ve evaporatör gelir.

Chiller sistemleri, komprösör içerisin de bulunan gazın sıkıştırılması ve ısınması ile birlikte kondanser de soğutulma işleminin yapılması sayesinde işlevini yürütür. İşlemin tamamlanmasının hemen ardından genleşme vanası içerisin den geçen gazın sağlamış olduğu basınç ile sıcaklık düşer ve sıvı bir hal alır. Evapörötör parçasından geçilerek soğutulması sağlanan gazın, üzerinden ısısı alınması ile birlikte gaz olarak komprösöre dönüşü sağlanır.

Chiller Sistemleri

Chiller sistemleri, kullanıldıkları ortamlara ve kişinin tercihine göre farklı çeşitlerde görebilme ya da kullanılması mümkündür. Chiller sistemleri su soğutmalı chiller ve hava soğutmalı chiller olmak üzere iki farklı grupta incelenir. Bunların dışında çok yaygın bir kullanıma sahip olmayan hat pump chiller, 4 borulu chiller, free cooling chiller sistemlerinin de olduğunu belirtmekte fayda var.

Chiller sistemleri, teknolojinin gelişimi ile birlikte her geçen gün farklılık gösterir ve bu gelişim ile birlikte birçok avantajı da kullanıcısına kazandırır. Chiller soğutma sistemleri genel anlamda endüstriyel üretim tesisleri, gıda ve ilaç sanayi, plastik üretim tesisleri, kozmetik imalat tesisleri, soğuk hava depoları, oteller ve hastaneler de sıklıkla kullanıma sahiptirler.

Chiller Çalışma Prensibi

Tüm soğutma sistemlerinde olduğu gibi chiller çalışma sistemleri de belirli bir düzenek ve fonksiyonellikleri aracılığı ile işlevini yürütürler. Chiller sistemleri, içerisin de bulunan evparatör aracılığı ile suyun soğumasını, suyun istenilen soğukluğa ulaşması ile birlikte funcol gibi ünitelere aktarılması, suyun çeşitli işlemlerden geçerek tekrar evrapatör cihazına kazandırılması sağlanır. Kondensör ile kopresörden çıkan hava akışları, fazla ısıların havaya ya da su aracılığı ile ortamdan uzaklaştırılır.

Chiller sistemleri genel anlamda açık tip kule ve kapalı tip kule çalışma prensibi içerisin de, su soğutmalı ve hava soğutmalı olarak tercih edilir. Chiller, son yıllar da özellikle sanayi sektöründe sıklıkla tercih edilen sistemler olduğundan, bu sektör üzerinde hizmet veren firma sayısının da oldukça fazla olduğunu görebilmek mümkündür.

Bu neden ile sistemi kuracak olan firma özenle sçeilmeli, geçmişte yapmış olduğu sistemler mutlaka incelenmelidir. Güvenilir ve uygun fiyatlı chiller sistemlerinizin, uzman ekip kadrosu tarafından sorunsuz bir şekilde kurulumu için https://bakangroup.com adresinden hizmet alabilirsiniz.