Bakan Group

Chiller

Chiller Nedir?

Günümüz teknolojisi, insanların senelerdir aşamadığı sorunları aşmış, yeni çığırlar açmış, çok büyük engel ve problemleri ortadan kaldırmıştır. Bununla beraber hayat kalitesini ve konforunu bir hayli artırmıştır. Eskiden insanlar için dert olan durumlar, teknolojinin getirdiği gelişmeler sayesinde problem olmaktan çıkmış, çözümler geliştirilmiştir. Bu sorunlardan biri de, özellikle bazı coğrafyalarda gerçekten fazla can sıkıcı olabilen aşırı sıcaklardır. Doğanın getirdiği unsurlardan biri olan aşırı sıcaklar, günümüz teknolojisi sayesinde özellikle kapalı ortamlarda büyük oranda sorun olmaktan çıkmıştır. Bunaltan, konforu ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir nokta olan aşırı sıcaklar, günümüzde geliştirilen soğutma sistemleri ile mücadele edilebilen bir şey olmuştur. Bu sistemlere genel literatürde chiller de denilebilir. Chiller, soğutma sistemlerini adlandırmak içiin kullanılır. Isıyı bir kaynaktan alır ve bir diğer kaynağa aktarır. Böylece soğutma işlemi gerçekleşir. Chiller’de bulunan materyaller genel tabirle şunlardır: Kompresör, evaporatör, genleşme vanası, kondanser. Chiller yani soğutma sistemlerde temelde ikiye ayrılır. Bunlar hava kaynaklı soğutma sistemleri ve su kaynaklı soğutma sistemleridir.

Hava Soğutma Sistemli Chiller

Hava soğutma sistemli chiller, ısıyı havaya atarak soğutma işlemini gerçekleştirir. Chiller içinde bulunan soğutucu gazın, evaporatör ve kompresör kaynaklı elde ettiği enerjiyi hava soğutma bataryalarının üzerine atması sistematiği ile işler. Yüksek ısıdaki gaz kompresörde sıkıştırılır. Bu gaz kütlesi kondansere gönderilir ve soğutucu akışkanlık işlevi gerçekleştirilir. Sonrasında soğutucunun işlevi ile pil üstündeki havanın akışı sağlanır. Sonrasında gazın yüzeyindeki sıcaklık havaya iletilir ve soğutma fonksiyonu tamamlanmış olur.

Su Soğutma Sistemli Chiller

Su kaynaklı soğutma sistemli chiller, ısıyı suya atarak soğutma işlemini gerçekleştirir. Su soğutma sistemli chiller, farklı olarak su içerikli tube – shell veya ısı değiştiriciyi bünyesinde bulundurur. Hava soğutma sistemlerinden ayrı olarak hava soğutan piller kullanmaz. Bu noktada, işletim sisteminin yanı sıra materyal farklılığıyla da su kaynaklı chiller, hava kaynaklı chillerden ayrılır. Kondanserin içinde su bulunur. Sıcak gazı su ile soğutur. Bu yüzden su kaynaklı chiller için, sistemde kullanılacak su için bir kaynak gereklidir. Bu kaynak herhangi bir su kaynağı olabilmektedir.