Bakan Group

Hava Tesisatı

Hava Tesisatı

Yapılarda sıklıkla tercih edilen hava tesisatı, basınçlı hava sistemleri olarak kurulumlarının yapılması emniyet, temizlik, esneklik ve çalışma maddesinin sağlanması açısından birçok avantajı sağlar. Hava tesisatlarının sağlamış olduğu bu avantajlar nedeni ile basınçlı hava, imalat, prosses ve bakım endüstrilerin de, gemi, inşaat ve madencilik sektörlerinde yaygın olarak kullanılan sistemlerdir.

Hava tesisatları, yapılarda ihtiyaç duyulan basınçlı havanın üretilebilmesi ve dizayn edilebilmesi için büyük önem taşır. Hava tesisatları sayesinde üretilen enerjiler farklı alanlarda kullanılabilir ve çeşitli yöntemler ile taşıma işlemi de gerçekleştirilebilir. Hava tesisatları endüstri sanayi kollarında en çok kullanılan yöntemler elektrik, hidrolik ya da basınçlı hava sistemleri olmuştur.

Basınçlı Hava Tesisatı Kompresör Çeşitleri

Hava tesisatı çeşitleri arasında sıklıkla kullanılan basınçlı hava kompresörleri, kendi alanında çeşitli kategorilere ayrılırlar. Basınçlı hava kompresörleri, yapılarda göstermiş oldukları işlevler ve kullanılan makinelerden dolayı değişiklik gösterirler.

Bu anlamda basınçlı hava kompresör çeşitleri pozitif yer değiştirmeli kompresörler, ileri geri hareketli kompresörler, vidalı kompresörler, kayar kanatlı kompresörler, iki rotorlu düz loblu kompresörler, dinamik kompresörler, santrifüj kompresörler ve eksenel kompresörler olmak üzere farklı gruplara ayrılırlar.

Kompresörlerin seçiminde kullanıcılar tarafından mutlaka emiş filtresi, manometer, hava çıkış susturucusu, basınç şalterleri, minimum basınç valfi, minimum basınç valfinin çalışması, hortumlar, basınçlı hava hattı yağlayıcıları, filtreler, yoğuşma suyu ve hava kurutuculara dikkat edilmelidir.

Hava Tesisatı Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sanayi ortamlarında yapılan tüm sistemlerde olduğu gibi hava tesisatı kurulumunda da dikkat edilmesi gereken detaylar olduğu unutulmamalıdır. Bu anlamda hava tesisatı için uygun olan malzemeleri seçmek kadar hava tesisatının kurulumunun yapılacak olan yerinde doğru konumda olması büyük önem taşır.

Hava tesisatı kurulumu öncesinde mutlaka yapının deniz seviyesinden yüksekliğine, yıllık ortalama barometre sayacına, berometrik basınç, ıslak termometre sıcaklığı, bağıl nem, hakim olan rüzgar yönü, hava içerisindeki toz yoğunluğu, amonyak ve klor gibi gazların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Makine üreticileri tarafından sıralanan bu maddelerin önemi bilinir ve özenle kontrol edilir.

Ayrıca hava tesisatı sistemlerinde kullanılan malzemelerin de birinci sınıf kalitede ve uzun ömürlü kullanımlara uyum sağlaması gerekir. Bu neden ile mutlaka hizmet alınan firmanın vermiş olduğu hizmet göz önünde bulundurulmalıdır. Hava tesisat işlemlerinde kaliteli malzemeler ve güvenilir kurulum işlemi için https://bakangroup.com sitesinden hizmet alabilirsiniz.