Bakan Group

Rooftop sistemleri

Rooftop Sistemleri

Rooftop kelime anlamı itibari ile çatı katı demektir. Kentleşme sürecinde inşaat sektörü son yıllarda çatılı bina yapımını arttırdı.

Rooftop sistemler ise çatı katı projesinden ilham alınarak üretilen klima sistemleridir. Rooftop klimalar büyük hacimleri ve genellikle alışveriş merkezleri gibi çok kalabalık ve insan kapasitesi yüksek olan binalarda bulunur. Bu klima sistemlerinin genellikle ana gövdeleri binaların çatı kısmına yerleştirilir. Projenin ismi de zaten buradan gelmektedir. Rooftop klima sistemleri yazın soğutma amaçlı kullanılırken kışın ise ısıtma amacıyla hizmet vermektedir.

Rooftop klima sistemleri gelişmiş klima sistemleridir. Aynı anda hem havalandırma hem de iklimlendirme özelliği gösterebilir. Bu sistemle üretilen klimaların hacimleri de oldukça büyüktür.

Rooftop sistemlerinin kullanıldığı yerler

Rooftop Sistemleri genellikle büyük ve kapalı alanlarda kullanılır. Ev tipine pek uygun değildir. Daha çok;

  • Hava limanı
  • Mağaza
  • Alışveriş merkezi
  • Büyük Restoran
  • Sinema salonu
  • Gösteri merkezi
  • Konferans salonu

Gibi alanlarda kullanılır. Çok fazla sayıda insan barındırabilen bu alanlarda havalandırma işlemini de Rooftop sistemler yapar. Sistemin teknik yapısı gereği kalabalık alanları kolayca havalandırır ve ortama fresh hava enerjisi yayar.

Rooftop Sistemleri sayesinde kapalı mekanlarda havasızlık ve sıcak sorunu yaşanmaz. Mekânı her zaman belli bir sıcaklık değerinde tutan Rooftop sistemler işlevini son derece başarıyla yerine getirir.

Rooftop sistemleri çalışma prensibi

Rooftop Sistemleri çalışma prensibi çok yönlüdür. Yalnızca dışarıdaki havayı kullanarak ortamı soğutmaz. Aynı zamanda ortamda hali hazırda bulunan havayı da dönüştürerek fresh hava haline getirir. Yani havayı tazelemiş olur.

Rooftop sistemleri çalışma prensibi gereği yalnızca soğutma veya hem ısıtma hem soğutma şeklinde çalışabilir. Isıtma sağlarken ısıtma pompası şeklinde çalışır. Dışarıdan aldığı havayı ısıtarak kapalı alan içerisine gönderir. Bunu yaparken sıcak su bataryası gibi cihazlardan yararlanır.

Rooftop klimaların gövdeleri çok büyüktür bu sebeple tek bir cihaz içerisinde hem ısıtma hem soğutma özelliğini bir arada bulundurabilir.

Yüksek enerji kapasitesinde de çalışabilen Rooftop sistemler son derece profesyonel klima sistemlerindendir.

Rooftop sistemler binanın iç veya dış kısmına yerleştirilebilirler.