Bakan Group

Havalandırma

HAVALANDIRMA

Günümüzde binalar çok işlevli bir yapıya bürünmüştür. Artık tek bir yapı, eğer donanımlı bir tesisata sahipse birçok işi tek başına yapabilme kapasitesine sahip olabilir. Bir binanın mekanik tesisatının çeşitliliği ve kalitesi, o binanın da kalitesini, fonksiyonunu ve konforunu doğrudan ilgilendirir ve artırır. Her tesisatın ve binanın içerisinde bulunan sistemin, yapıya birbirinden farklı faydaları ve katkıları vardır. Bu sistemlerden biri de havalandırmadır.

Havalandırmanın Amacı ve İşlevi

Havalandırma, binanın yaşam kalitesini arttıran, konfor düzeyini yükselten, mekanik tesisat içerisinde bulunan bir sistemdir. Havalandırma, binadaki havayı tazelemek amacıyla kullanılan sistemdir. Kapalı ortamdaki kötü havanın dışarıya atılmasını sağlamakla birlikte temiz havayı içeriye aktarmayı da sağlar ve böylelikle içerideki havayı tazeler. Aynı zamanda havalandırma sistemi, içerideki havanın sıcaklığını ve nem oranını da değiştirebilir ve dengeleyebilir. Özellikle de toplu kullanım alanlarında bir hayli önemli bir değer arz eder. Ve hatta bazı mekanlarda havalandırma sisteminin bulundurulması tercih değil zarurettir. Özellikle çok sayıda insanın bulunduğu, çalışılan ortamlarda havalandırma sistemi muhakkak bulunmalıdır. Çünkü hem sağlık hem de konfor açısından, kapalı ortamlarda bulunan hava sorun çıkartabilir. Özellikle son dönemde patlak veren, hızla yayılan virüsler, pandemi dönemi de gösterdi ki kapalı ve kalabalık ortamlar hastalık kapmak için oldukça elverişli. Bu noktada da havanın tazelenmesi, silkulasyonun artırılması sağlık açısından da önem arz etmekte.

Havalandırma Sistemi Neyden Oluşur?

Havalandırma sistemi, havanın akşını sağlayan fanlardan ve aktarımı sağlayan akış borularından oluşur. Ayrıca sistem içinde bir filtreleme işlevi de görülür. Dışarıdan gelen hava içeriye aktarılırken filtrelenir ve temiz bir hava olarak geçişi sağlanır. Ayrıca havalandırma sistemi, ortam içerisindeki optimum nem ve sıcaklığı da koruyarak içerideki insanların sağlığını ve konforunu yükseltmeyi hedefler. Ayrıca havalandırma sistemleri kullanılacak binanın işlevine göre de değişir. Bu durum aynı zamanda sistemin büyüklüğünü işlevlerini de farklılaştırabilir. Duruma göre fanların büyüklüğü, kanaldaki hava akımının hızı, kanalların büyüklüğü gibi etkenler farklılaşır. Bunlar binanın türevine göre değişiklik gösterir.