Bakan Group

Mekanik Tesisat

MEKANİK TESİSAT

Mekanik Tesisat Nedir?

Günümüzde inşaat sektörü, bilim ve teknoloji ışığında bir hayli gelişme kat etmiştir. Artık binalar birçok işlevi bir arada yerine getirebilmektedir ve hayli fonksiyonel bir konuma yükselmiştir. Eski tarihlerden bu yana inceleyecek olursak ev sadece barınma işlevi gören duvarlardan ibaret iken gün geçtikçe birçok işlev kazanmıştır. Günümüzde artık binalar, tesisat yapıları sayesinde su arzını ve giderini, kanalizasyon aktarımını, ısıtmak için doğalgaz tesisatını, soğutma sistemini ve bunun gibi birçok işi ve kapasiteyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu yüzden bina inşası eskisinden daha kompleks bir hale gelmiş bulunmaktadır. Bu binanın türüne göre değişmektedir, beklenen fonksiyona ve kullanım türüne göre tesisatı da çeşitlenir ve farklılaşır. Bina tesisatının kritik ve fonksiyonel başlıklarından biri de mekanik tesisattır.

Mekanik Tesisatın Alt Başlıkları Nelerdir?

Bir binanın inşasında ve yapılanmasında birçok uzman yer alırken bunlardan biri de makine mühendisidir. İnşaatta makine mühendisinin uzmanlık alanına ve sorumluluğu altına giren yapısal işlerine mekanik tesisat denir. Yapının iç sistemini oluşturan birçok bileşen vardır. Bunların tümü mekanik tesisat olarak adlandırılır. Amacı, konfor kalitesini, işlevsel faaliyetleri arttırmaktır. Mekanik tesisatın içerisine giren bileşenleri şöyle sıralayabiliriz: Sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı, klima tesisatı, yangın tesisatı, havalandırma tesisatı, güneş enerjisi tesisatı, asansör tesisatı, doğalgaz tesisatı, buhar tesisatı gibi. Bir binanın içinde elbette ki tesisat yapısı farklılaşır. Neredeyse tüm binalarda yer alan temel tesisatlar varken bazı özel tesisat sistemleri belli başlı özel yapılarda yer alır. Tesisatın çeşitliliği ve sistematik yapısı binanın ne konuda işlev göstereceğiyle doğrudan alakalıdır.

Mekanik Tesisatın Kurulması

Mekanik tesisatı kuracak olan mühendis ve uzmanlar, mekanik tesisatın planını, projesini kurgular. İktisadi hesaplamalarını gerçekleştirir ve ilgili rapor ve dosyaları oluşturur. Plan ve projenin yürütmeliği de kontrol ve tetkikleri de mekanik tesisatın yapılanmasındaki gerekli görevlerdendir. Bu işler kanun ve yönetmeliğe uygun işlenmeli, planlar olması gerekenlerle, teknik ve maddi şartlarla çelişmemelidir. Ve ilaveten projenin yapım aşaması plana göre aynen gerçekleşmeli, buna dair kontroller ve testler yapılmalıdır.