Bakan Group

Buhar Hatları Tesisatı

Buhar Hatları / Tesisatı

Tesisat, çeşitli enerji ve maddelerin belli bir noktadan alınıp istenilen bir noktaya iletilmesine sağlayan çeşitli aktarım yapılarını kapsayan sisteme verilen addır. Bu sistemsel yapı binanın iç veya dış kısmında çeşitli biçimlerle yer alır. Tesisat sistemi, binanın kullanım amacına ve yapısına uygun olarak inşa edilir ve birbirinden farklı tesisat türlerine rastlamak mümkündür. Binanın işleyişini sağlayan atardamarlar konumunda olan tesisat, binanın işlevselliği ve emniyeti adına kritik değere sahiptir. İşte bu tesisat yapı türlerinden biri de buhar hatları barındıran buhar tesisatıdır. Buhar tesisatı, belli bir standart ve basınç ile birlikte buharın istenilen noktaya aktarımını sağlar. Buhar tesisatı çeşitli elemanların birleşiminden oluşur. Bunlar buharın oluşumunu sağlar, sonrasında buhar hatları vasıtasıyla buharın kullanılmak istendiği noktaya aktarır. Buhar tesisatının tüm işlevi bu şekilde özetlenebilir. Buhar tesisatında, aktarımda en önemli detaylardan biri de buhar basıncının dengeli bir biçimde oluşturulmasıdır. Bu yüzden tesisat elemanlarının doğru tasarısı, boru hatlarının basınç dengesine uygun dizaynı buhar tesisatı için bir hayli kritiktir. Buhar tesisatının önemli elemanlarından biri de buhar kazanıdır. Bu kazanlarda katı, sıvı veya gaz materyaller yakılarak buhar elde edilir ve basıncın da yardımıyla aktarılması mümkün olur. Temelde iki tip buhar kazanı vardır: Alev borulu kazan ve su borulu kazan. İşleyiş mantığı buna göre değişir.

Alev Borulu Kazan: Bu tip kazanlarda su ile çevrelenmiş içinden yanma gazları geçen borular vasıtası ile transfer gerçekleşir. Bu tipe lokomotif, gemi buhar sistemi örnek olarak gösterilebilir.

Su Borulu Kazan : Bu tip kazanlarda alev borulu kazanlara nazaran su bölgesi daha küçüktür ve devinim yüksek basınç ve sıcaklık vasıtasıyla buhar üretir.

Buhar kazanlarının buhar hatlarına buharı sağlayan ana materyaller üç tipten de olabilir : Katı, sıvı ve gaz. Buhar kazanlarında her türlü yakılabilir materyal yakılacak uyumda olmalıdır. Aynı zamanda buhar kazanları yanacak materyalleri tam anlamıyla yakmalıdır. Bununla beraber bir buhar tesisatında olmazsa olmaz olan bir diğer şey buhar hatlarının konumlandırılması, basınç merkezlerinin doğru bir biçimde yönetilmesidir.