Havalandırma Sistemleri
Havalandırma Sistemleri
Konforlu bir iç mekan iklimi sağlamak ve yoğuşmadan kaynaklanan yapısal hasarı önlemek için bir binadaki hava değişimi çok önemlidir. Bunlar havalandırma sistemleri ile mümkündür. Temel olarak iki tipe ayrılan farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. serbest ve mekanik havalandırma. Hava geçirmez yapıya sahip yeni binalarda, serbest havalandırmaya neredeyse hiç ihtiyaç yoktur, bu nedenle konforlu oda havası için düzenli pencere açıklıkları (şok havalandırma) veya mekanik havalandırma gereklidir. Üfleyici kapı testi , bir binanın hava geçirmez olup olmadığını veya ne kadar hava geçirmez olduğunu ölçer.
Mekanik havalandırma
Doğal havalandırma, gerekli hava değişimi için yeterli değilse mekanik veya makine havalandırması kullanılır. Hedeflenen hava debisi ve bir veya birden fazla fan ile dış etkilerden (rüzgar basıncı/sıcaklık) bağımsız olarak odada, apartmanda veya binada gerekli hava değişim oranını sağlar. . Modern, enerji tasarruflu havalandırma sistemleri, hava değişimini ilgili gereksinimlere uyarlanmıştır. Daha önceleri "mekanik havalandırma " terimi endüstriyel inşaatta kullanılırken, konut yapılarında da aynı terim kullanılmaya başlanmıştır.
Merkezi havalandırma sistemleri
Merkezi havalandırma sistemi, en az bir fanlı bir kanal ağı aracılığıyla birkaç odaya, bina kanatlarına veya tüm binaya temiz hava sağlar. Önemli miktarda yer kaplar ve gürültü ve yangından korunma ile ilgili özel önlemler gerektirir. Egzoz hava sisteminde merkezi bir havalandırma cihazı odalardan gelen kirli havayı emer. Uygulama örnekleri mutfaklar, misafir odaları veya laboratuvarlardır. Merkezi havalandırma sisteminde ise, bir fan dışarıyı ve egzoz havasını taşır. Fanlar ya kompakt bir havalandırma cihazında ya da besleme havası ve egzoz havası cihazında ayrı olarak düzenlenir.
Merkezi olmayan havalandırma sistemleri
Bireysel fanlar veya fanlı konvektörler gibi merkezi olmayan havalandırma cihazları yalnızca bireysel odaları havalandırır. Ayrıca merkezi atık hava sistemleri ve devre sistemleri üzerinden ısı geri kazanımı ile birleştirilebilirler. Merkezi olmayan cihazlar, bir ızgara üzerinde düzenlendikleri için değişken bir oda tasarımına olanak tanır. Bir hava kanalı sistemini ortadan kaldırarak, daha düşük oda yükseklikleri mümkündür.
Ortak havalandırma
Ortak havalandırma, bina yapısındaki boşluklar, delikler ve çatlakların yanı sıra sızdıran pencere ve kapılardan havanın doğal akışıdır. Bu serbest/doğal havalandırma şekli aynı zamanda kendi kendine havalandırma olarak da bilinir. Ortak havalandırmanın yoğunluğu hava koşullarına, özellikle rüzgara bağlıdır ve düzenlenemez; eşit bir hava değişimi garanti edilmez. Güçlü rüzgarlarda hava değişimi dört kat artabilir. Eski binalarda, kışın odalardaki saatlik hava değişimi yaklaşık 0,3sa⁻¹