(AHU ) Isı Geri Kazanımlı Klima Santralleri

Havalandırma Sistemleri (AHU) Isı Geri Kazanımlı Klima Santralleri

Isı geri kazanımlı yapıda olan klima santralinde egzoz havası ile taze hava fiziksel olarak birbirine geçmeden ısı geri kazanım hücresi içerisinde birbirlerine enerji vermek sureti ile havayı koşullandırır. Bu koşullandırma tamamen profesyonel bir şekilde gerçekleştirilerek hayata geçirilir. Isı geri kazanımına sahip olan klima santrallerinde, dışarı gönderilen egzoz havasıyla santrale alınmış olan taze hava arasında ısı transferi yapılarak yüzde yetmişe ulaşan verimler dahilinde enerji kazanımı gerçekleştirilir.

Sudan Havaya Isı Geri Kazanımı Nasıl Gerçekleşir?

Sudan havaya doğru olan ısı kazanım sistemleri içerisinde, egzoz tarafında ve bunun yanı sıra taze hava yönünde olacak şekilde iki tane farklı türde batarya yer alır. Bahsi geçen bu iki batarya türü, su sirkülasyon pompası ile birbiri arasında kapalı devre biçiminde sürekli olarak çalışmayı sürdürür. Hem soğutma hem de ısıtma amaçlı olarak kullanılabilen bu sistemde bulunan amaç, egzoz yönlü hava enerjisini taze havaya aktarıp enerjiyi sisteme düzgün bir şekilde yeniden kazandırmaktır.

Hava Yönünden Diğer Hava Yönüne Isı Geri Kazanımı Nasıl Gerçekleşir?

Havadan havaya olan ısı geri kazanım sistemleri dahilinde, egzoz hava enerjisinin taze havaya daha kolay bir şekilde geçebilmesi işlemi, alüminyum profil levhalardan meydana getirilen ısı dönüştürücülerin kullanılması vasıtasıyla yapılır. Cihazların özel tasarımları ise tamamen bahsi geçen projenin durumuna göre değişiklik gösterir. Bu durumda etkin olan bazı materyaller vardır, şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Fanlar: Fanlar, ısı geri kazanımlı klima santralleri için olmazsa olmaz materyallerden biridir. Ön eğik, sık kanatlı ithal serilerden, geriye doğru eğik seyrek kanatlı fanlara kadar birçok fan türü bu işlemler sırasında kullanılabilmektedir.
  • Elektrik Motorları: Standart açıdan trifaze motor kullanımı yapılmaktadır. Şayet istenirse de monofaze motor da kullanılabilir. Bunun yanı sıra isteğe bağlı olarak motorlar çift devirli formda da kullanılabilir.
  • Tahrik Mekanizması: Tahrik sistemi kayış ve kasnak mekanizmasına sahip olmaktadır. Kayışlar dar V tipi kayış olmaktadır. Kasnaklar ise konik sıkma burçlu ve döküm yapıdadır. Güncel standartlara uyum sağlayacak biçimdedir.