Kuru Sistem Yangın Söndürme

Kuru sistem yangın söndürme sistemleri, kuru borulu sprinkler sistemler olarak da bilinirler. Bu sistemlerde kuru alarm vanasının üstü sürekli olarak basınçlı hava ya da inert gaz ile basınç altında tutulurken, kuru alarm vanasının alt kısmı ise sürekli olarak su ile basınç altında tutulur. Bu sistemler donma hasarı olma ihtimali yüksek yerlerde ya da sıcaklığın 70 dereceyi aştığı yerlerde kullanıma uygundur.

Kuru borulu sprinkler sistemler olarak bilinen kuru sistem yangın söndürme sistemleri beş farklı çeşide sahiptir. Bunlar; dik tip sprinkler, kuru tip sprinkler, yatay duvar tipi sprinkler, sarkık tip sprinkler ve duvar tipi sprinkler sistemleridir. Kuru sistem yangın söndürme cihazları borulamada mevcut olan basıncı sağlamak için devamlı olarak hava ya da inert gaz beslemesi ile donatılmalıdır. Kuru sistem yangın söndürme cihazlarında, hava beslemesi yapacak olan kaynak sürekliliğe sahip olmalıdır. Hava beslemesi kaynağı en fazla 30 dakika içerisinde cihazların dolumunu gerçekleştirecek kapasiteye ve donanıma sahip olmalıdır. Eğer kuru borulu söndürme sistemlerinde tek kompresör ile birden çok sprinkler beslenecekse 30 dakikalık süre için en büyük sistem temel alınmalıdır. Eğer sistmein kullanılacağı yerin ısısı -15 derecenin altında kalıyorsa dolum süresi 60 dakikaya çıkabilir. Klapeyi kapalı tutacak gücü sağlayan hava basıncı, sistem su basıncına göre üretici kataloglarında belirtilir. Yaklaşık olarak hava basıncının su basıncına oranı 1/3 alınabilir.

Kuru Sistem Yangın Söndürme Sistem Ölçüleri Neye Göre Belirlenir?

  • En uzak noktada bulunan test vanası tamamen açıldığında suyun boşalması için geçen süre Düşük Tehlike için 90 sn. Orta ve Yüksek Tehlike için en fazla 60 sn. olmalıdır.
  • Kuru alarm vanasının üstündeki net boru iç hacmi, düşük ve orta tehlike durumunda 4 metreküp boru hacmi, yüksek tehlike durumunda 3 metreküp boru hacmi değerleri geçmemelidir.
  • Net boru iç hacminin 1,5 m3’ten az olduğu sistemlerde hızlandırıcı kullanılması gerekli değildir ve suyun boşalması için geçen süre limitine uyulması gerekmez.
  • Net boru iç hacminin 4 m3’ten az olduğu sistemlerde hızlandırıcı kullanılması durumunda, suyun boşalması için geçen süre limitine uyulması gerekmez.
  • Sistem büyüklüğü; suyun boşalması için geçen süreye bağlı olarak hesap programı ile yapılmalıdır. Hesap programı ve metodu ulusal olarak tanınmış bir laboratuvar tarafından onaylanmış olmalıdır.

Kuru sistem yangın söndürme sistemlerinde boru hacmi 500 galonu geçmeyen yerlerde hızlandırıcı kullanımı zorunlu değil, ayrıca test noktasına suyun ulaşmasıyla ilgili de herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Boru hacmi 750 galonu geçmeyen yerlerde hızlandırıcı kullanımı zorunlu fakat test noktasına suyun ulaşmasıyla ilgili de herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.