Bakan Group

Buhar Hatları/Tesisatı

Buhar Hatları/Tesisatı

Buhar, geçmişten günümüze kadar endüstride ve güç üretiminde yaygın olarak kullanılan ve oldukça mükemmel özellikleri olan bir ısı transfer akışkanıdır. Buhar hatları/tesisatları, sıcak su, kaynar su ya da termik yağlara göre oldukça karmaşıktır. Buhar hatlarının/tesisatlarının yapım ve işletmesinde bilgi ve özen gereklidir.

Buhar hatları/tesisatları hizmeti veren pek çok firma ve şirket arasında en çok tercih edilen Bakan Group firması, sizler için en kaliteli ve en verimli buhar hatları/tesisatları hizmetini vermeye son sürat devam etmektedir.

Buhar Hatlarının/Tesisatlarının Kullanım Sebepleri

Buhar hatlarının/tesisatlarının çok çeşitli kullanım sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Buhar hatları/tesisatları ile yüksek akışkan sıcaklarına çıkmak mümkündür.
  • Bu hatlarda/tesisatlarda ısı geçiş yüzeylerinde sıcaklık oldukça sabittir. Bu sebepten ötürü, buhardan ısı çekişi genel olarak doymuş buharı yoğuşması ile gerçekleşmektedir. Bu işlem, sabit sıcaklık koşulları altında gerçekleştiğinden ötürü bütün ısıtma yüzeyi boyunca buhar tarafının sıcaklığı sabit kalmaktadır.
  • Bu hatlarda/tesisatlarda sıcaklık kontrolünü çok hassas biçimde gerçekleştirmek mümkündür. Bu noktada sabit yoğuşma sıcaklığı buharın basıncına bağlı olarak değişmektedir.
  • Buhar hatlarında/tesisatlarında büyük miktarda ısı enerjisini küçük bir kütle ile taşımak mümkündür.
  • Gıda kontrol alanlarında buhar hatları/tesisatları sıklıkla kullanılmaktadır çünkü buhar, vazgeçilmez bir dezenfeksiyon ve proses elemanıdır.

Buhar hatları/tesisatları, buhar kazanı sistemi, yakıt devresi sistemi, su beslenme sistemi, kazan dairesinde bulunan buhar devresi, buhar kullanım devresi, kodens devresi ve ısı ekonomisi ile ilgili olan cihaz ve devreler gibi çeşitli yapılara ayrılabilmektedir.

Buhar Hatlarında/Tesisatlarında Çap Tayini

Yapı için verilen buhar basıncından, istenen buhar miktarının iletilebilmesi için uygun bir çap tayininin yapılması gereklidir. İhtiyaç duyulan miktardan daha düşük bir çap miktardan daha küçük bir çap alındığında yüksek basınç kayıpları, yüksek buhar hızları, gürültü ve aşınma durumları görülebilir. İhtiyaç duyulandan daha büyük bir çap alındığında ise hat/tesisat maliyeti yükselir ve ısı kayıpları fazla olduğu için tesisatın verimi oldukça düşmektedir.

Buhar hatlarında/tesisatların çap tayini hakkında daha detaylı ve daha ayrıntılı bilgi için Bakan Group firması ile iletişime geçebilir ve gerekli desteği ekibimizden alabilirsiniz.