Bakan Group

Chiller

Chiller

Soğutma sistemleri olarakta bilinen chiller, ısıyı bir kaynaktan alarak farklı bir kaynağa transfer etmektedir. Chiller sistemleri kompresör, kondanser, genleşme vanası ve evaporatörden oluşmaktadır. Chiller sistemleri, kompresörde sıkıştırılan ve ısınan gazın kondaserde soğutulması sistemi ile çalışmaktadır. Genleşme vanasına geçen gaz, basınç dolası ile soğur ve sıvılaşır. Evaporatör kısmından geçen sıvı tekrardan soğutulur ve kompresöre gelerek tekrardan sıkıştırılır.

Chiller sistemi üreten ve satışını yapan pek çok firma ve şirket arasında en çok tercih edilen Bakan Group firması, müşterileri için en kaliteli ve en iyi hizmeti sunmaya devam ediyor.

Chiller Çeşitleri

Chiller sistemleri 2 çeşittir. Bu çeşitlerin ne olduğu ve nasıl çalıştığı aşağıdaki gibi açıklanmıştır:

  • Hava Soğutmalı Chiller: Hava soğutmalı chiller sistemleri, chiller içerisinde bulunan soğutucu gazın, evaporatör ve kompresör üzerinden kazandığı enerjinin hava soğutmalı bataryalar üzerinden atılması şeklinde çalışmaktadır. Kompresör bölgesinde sıkıştırılmış ve yüksek sıcaklıkta bulunan gaz halindeki soğutucu akışkan kondanser bölgesine gönderilmektedir. Fanlar yardımıyla batarya yüzeyinde oluşan hava akışı ile ısı tranferi gerçekleşir. Gaz üzerinde oluşan ısının havaya iletilmesi ile soğutma işlemi tamamlanır.
  • Su Soğutmalı Chiller: Su soğutmalı chiller sistemleri, hava soğutmalı chiller sistemlerinin çalışma mantığından daha farklıdır. Bu sistemde kondenser devresinde oluşan sıcak gaz, su ile soğutulmaktadır. Gazın soğutulması için hava soğutmalı bataryalar yerine, su kullanılan plakalı tip ısı değiştiriciler kullanılmaktadır. Su soğutmalı chiller sistemleri, iç mekanlarda da çalışabilme özelliğine sahiptir. İstenilen bölgeye en yakın şekilde konumlandırılabilen ve istenildiği zaman en ideal çözümleri üreten su soğutmalı chiller sistemleri, deniz üstü araçların iklimlendirilmesi için kullanılabilmektedir.

Chiller sistemleri, cihaz hacmini minimize ettiği için oldukça küçük bir hacım sağlamaktadır. Aynı zamanda kompresör bölgesinde oluşan çalışma performansındaki yükselme sebebi ile daha düşük elektrik tüketimi sağlar ve yüksek performans göstermektedir.

Chiller Kullanım Alanları

Chiller sistemleri pek çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu alanlar arasında oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri, fabrikalar, plastik üretim merkezleri, ayakkabı imalat tesisleri, tekstil ve iplik sanayi, matbaa sanayi, boya üretim tesisleri, döküm sanayi, kimya laboratuvarları, kuyumculuk sektörü, ilaç sanayi ve gıda sanayi gibi pek çok farklı alan bulunmaktadır.