Endüstriyel Doğalgaz Sistemleri

Endüstriyel doğalgazlar sanayide kullanılan gazlardır. Sanayilerde kullanılacak bu gaz sistemi içinde endüstriyel doğalgaz sistemleri kurulumu gerçekleştirilir. Normal binalarda kullanılan gaz tesisatına göre çok daha büyük çaplı olarak kurulum yapılmaktadır.

Endüstriyel doğalgaz sistemleri önemli hesaplar sonucunda döşenir ve bu hesaplarla basınç kaybı ve hız gibi etkenler dikkate alınarak boru çapları ile tesisat ekipmanları tespit edilir. Endüstriyel tesislere kurulan endüstriyel doğalgaz sistemleri, belli bir gaz debisi ve belli bir basınca paralel olarak gaz teslim noktası kurulması ve daha sonra tesisatın şartnameye uygun bir biçimde dizayn edilerek tamamlanır.

Endüstriyel Doğalgaz Sistemleri Ekipmanları Nelerdir?

Gaz Teslim Noktası: Gaz teslim noktası, endüstriyel tesislerde gazın teslim edildiği yani son ulaştığı yerdir. Gaz teslim noktasının türü, tesis için gerekli olan gaz debisi, gaz basıncı ya da oradaki doğalgaz hattının çelik veya PE olmasın göre farklılık arz eder. Endüstriyel tesisler için gerekli olan gaz debisinde ideal oran 200 m³/h’dir. Bu sistemler dışında gaz teslim noktasına varana kadar gelen sistemlerde, basınç düşürme ve ölçüm istasyonu ekipmanları, izolasyon bağlantı öğeleri, filtre, regülatör, emniyet kapatmalı gaz basınç regülatörü, sayaç, emniyet tahliye vanası ve hattı diğer endüstriyel doğalgaz ekipmanları yer almaktadır.

Endüstriyel Doğalgaz Sistemleri Döşemesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Endüstriyel doğalgaz sistemlerinde kullanılan borular mutlaka açıkta görülebilecek ve kolay ulaşılabilecek yerlere döşenmelidir. Bu sistemlerde doğalgaz iç tesisat boruları asla taşıyıcı yapı elemanı olarak kullanılmamalıdır. Endüstriyel doğalgaz sistemleri kurulurken ayrıca, asansör boşluğu, kanal ya da havalandırma gibi kapalı alanlardan ve iç kısımlardan geçirilmemelidir. Sistem kurulumu gerçekleştirildikten sonra mutlaka gaz boru bağlantı ekipmanlarının sızdırmazlık testleri yapılmalıdır. Sistem kurulumu esnasında da plastik bazlı sızdırmazlık materyalleri ve sızdırmazlık macunu ile birlikte keten kullanımı da tercih edilmelidir. Sızdırmazlık materyalleri TS EN 751-2 standardına uygun bir şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Gaz taşıyan çelik borular yapıya ani bir tehlike anında kolayca ulaşılır yerinden girmek zorundadır. Burada bulunan ana gaz borusu ve ana kapama vanası kesinlikle zarar görmeyecek bir biçimde darbelere karşı sabitlenmeli ve korunmalıdır. Kapama vanası küresel çelik bir vana olmak zorundadır.