Kızgın Yağ Ve Kızgın Su Tesisatları Ve Malzeme Temini

Kızgın Yağ Ve Kızgın Su Tesisatları Ve Malzeme Temini

Kızgın yağ ve kızgın su tesisatları, endüstriyel tesislerde kullanılırlar. Amaçları, diğer alternatif akışkanların ulaşamayacağı yüksek sıcaklıklı akışkan ihtiyaçlarını düşük basınçta karşılamaktır. Kızgın yağ ve kızgın su tesisatları sayesinde yüksek sıcaklarda ısı üretimi ve transferi verimli ve güvenli bir şekilde sağlanmaktadır.

Kızgın yağ ve kızgın su tesisatı sistemlerinin tercih edilmesi için bazı önemli sebepler vardır. Bu sebeplerden en önemli olanları sıcak su kontrolünün daha iyi yapılabilmesi ve sistemlerin basınçlarının düşük olmasından dolayı daha güvenli kullanım imkanı sağlamasıdır. Verimi ve kullanım ömrü yüksek olan bu sistemler, daha düşük maliyetli ve daha kolay bakım imkanı da sağlar. Kızgın yağ ve kızgın su tesisatı sistemlerinin tercih edilmesindeki diğer sebepler ise şunlardır;

  • Kızgın yağ eşanjörleri sayesinde proseste ihtiyaç duyulan buhar ihtiyacının da karşılanabilmesi
  • Isı iletim yağlarının ısıl iletkenlik katsayılarıın diğer akışkanlara göre yüksek olması
  • Yüksek sıcaklıklarda düşük basınçlarda çalışabilmesi
  • Isı iletim yağının herhangi bir şartlandırma gerektirmemesi
  • Doğru kullanımla korozyona neden olmaması
  • Baca çıkışına konulacak ekonomizör veya hava ısıtıcısı gibi ısı geri kazanım sistemleri ile kazan verimini yükseltmede veya  işletmenin sıcak su ve hava ihtiyaçlarını karşılamada kullanılabilmesi

Kızgın Yağ Ve Kızgın Su Tesisatları Ve Malzeme Temini İçin Önemli Noktalar Nelerdir?

Termik Yağ Genleşme Tankı: Tank silindirik şekilde yerleştirilmelidir ve genleşme tankının çapı olabildiğince küçük olmalıdır. Kazan içi ve tesisat içerisinde bulunan termik yapının hacmi %30 oranından az olmaması gerekmektedir.

Rezerve Yağ Tankı: En az tesisattaki bütün termik yağ hacminin 1.5 katı hacimde olmalıdır.

Termik Yağ Sirkülasyon Pompaları: Hava soğutmalı, çelik döküm ya da sfero dökümden yapılması tercih edilmelidir. Bu pompalar yüksek sıcaklıklar için özel olarak tasarlanmıştır.

Termik Yağ Doldurma Pompaları: Oda sıcaklığında termik yağın viskozitesine göre dizayn edilmiş, dişli pompalar kullanılabilir.

Filtreler: Yağ ile tesisat içerisine giren bazı maddelerin süzülmesine yardımcı olurlar. Filtrelerin düzenli olarak temizlenmeleri gerekir ayrıca filtreleri büyük seçmek de bu noktada önemli bir husustur. Filtrenin kirlenmesi ile oluşacak direnci görebilmek ve müdahale edebilmek için filtre giriş ve çıkışına mutlaka birer manometre bağlanmalıdır.

Termik Yağ Seviye Göstergesi: Termik yağın genleşme tankındaki sıcaklığı ve karakteristiklerine uygun olmaldır.

Boru Tesisatı ve Ekleme Parçaları: Boru tesisatlarının her bir parçası mutlaka çelik olmalıdır. Yasal olarak 300 derecenin altındaki alaşımsız çeliklerin kullanılması gerekmektedir. Borulama işlemi denilen işlem esnasında karbonlu ya da çelik çekme borular da tercih edilebilir. Dökme demir borular asla kızgın ya tesitası ve kızgın su tesisatları malzemelerinde kullanılmaz